Wanneer we het hebben over de waan van de dag, is dat eigenlijk altijd negatief. We spreken dan over al die omstandigheden en gebeurtenissen die onze eigenlijke plannen in de weg zitten. En die ons altijd overkomen, waar we geen invloed op hebben. Ook ik laat me nog wel eens leiden door de waan van de dag. Maar ik ben geïntrigeerd geraakt door een oude filosofische stroming: de stoïcijnen. En hoe stoïcijnen omgaan met de waan van de dag.

Waarom stoïcijnen niet spreken over waan van de dag
Volgens het Stoïcisme is alles wat er om ons heen gebeurt, niet ‘goed’ of ‘slecht’, maar slechts een waarneming. Wij mensen interpreteren deze waarneming op basis van onze eigen ervaring, gedachten en gevoelens. Een afspraak die niet door gaat, is voor degene die een deadline heeft iets negatiefs, maar iemand waarvan de agenda al veel te vol staat, heeft er ineens tijd bij en is diezelfde gebeurtenis iets positiefs. Toch blijft het dezelfde gebeurtenis: een afgezegde afspraak.

Stoïcijnen zullen dan ook nooit spreken over de waan van de dag. Door het te hebben over ‘waan’, geef je het al een interpretatie mee.

Meer grip op omstandigheden
Als je beseft dat alles om je heen een waarneming is en jij hier zelf een interpretatie of oordeel aan geeft, dan begrijp je ook dat je wellicht geen invloed kan uitoefenen op de omstandigheden, maar wel hoe je op die omstandigheden reageert. Dat maakt ook dat je van elk ‘probleem’ een uitdaging kunt maken: oké, dit gebeurt nu, maar hoe ga ik hier nu mee om? Wat kan ik zelf doen in deze situatie?

De acteur Michael Caine noemt dit: use the difficulty.

Je hebt dus vaak geen of beperkt invloed op de situatie, maar je hebt wel invloed op hoe je op die situatie reageert. Wanneer je dit stap voor stap toepast, ga je zien dat je steeds meer grip krijgt op de waan van de dag. Met als stap 1: stoppen om het ‘waan’ te noemen. Kies voor het woord ‘uitdagingen’. :)