Herken je dat? Van die klussen die je de hele tijd voor je uit schuift en die je vervolgens van achteren weer in je nek komen hijgen?

Sla je uitstelgedrag tot MOES
Een aantal maanden geleden stuitte ik op het DUST model van Graham Allcot. Een model dat je helpt te detecteren wat de oorzaak is van je uitstelgedrag. Zodat je ermee aan de slag kunt. Omdat ik nooit zo van Engelse termen houd, heb ik dit model zelf vertaald en omgezet naar het zogeheten MOES model.

Moeilijk. Is de taak die voor je ligt te moeilijk? Kijk dan of iemand je hiermee kan helpen of zoek mogelijkheden om je kennis erin te verhogen.

Onduidelijk. Is het duidelijk genoeg wat er van je gevraagd wordt? Zo nee, zorg dan dat je de taak helder krijgt. Vraag bijvoorbeeld de opdrachtgever om zijn of haar vraag aan jou te verduidelijken.

Eng. Soms vind je een taak gewoonweg heel erg spannend. Omdat je een podium op moet of omdat je twijfelt of je de taak aankunt. Breng je angsten in kaart en kijk objectief hoe realistisch je angsten zijn. Kijk waar je eventuele risico’s kunt reduceren. En maak voor jezelf beeldend wat het voltooien van de taak je kan opleveren.

Saai. Soms stel je een taak uit, omdat je het heel saai vindt om te doen. Bijvoorbeeld je administratie. Uitdaging hier is te kijken hoe je de taak alsnog leuk kunt maken. Of kijk of je de taak kunt uitbesteden.

Wanneer ik bemerk dat ik bepaalde taken continu vooruit aan het duwen ben, haal ik dit model van stal om voor eens en altijd mijn uitstelgedrag tot MOES te slaan.

Zelf ook last van uitstelgedrag? Ik daag je uit het MOES model te gebruiken om tot de oorzaak te komen. En daarmee aan de slag te gaan. Ja, nu! Niet uitstellen……

Wil jij effectiever werken?

Ik help je graag. Via training, coaching of advies. Bekijk hier snel de mogelijkheden!