Hoge werkdruk kan een enorme impact hebben op je lichaam en je motivatie. Zeker als die werkdruk structureel is en overgaat in werkstress. Ik ken veel mensen die zeggen dat ze minder druk willen zijn en meer rust zoeken. Ze volgen workshops, krijgen coaching of zoeken zelf naar tips en tricks. Maar 9 van de 10 keer vallen ze net zo hard weer terug in de waan van de dag. Herken jij jezelf hierin? Dan is de eerlijke vraag: wil jij wel echt minder druk zijn?

Wie minder druk wil zijn, moet iets inleveren
Als je minder druk wilt zijn en meer rust zoekt, dan kan dat. Maar je moet er ook altijd iets voor inleveren. De belangrijkste vraag daarbij is: wat ben je bereid hiervoor te betalen? Wat lever je in? Want alles wat je wilt hebben, kost iets. Misschien moet je een deel van je loyaliteit inleveren. Of een stuk van jouw beeld van wat een goede medewerker is.

Waar komt dat ‘moeten’ vandaan?
Ga op onderzoek uit. Waarom heb jij het gevoel dat je nu iets moet? Is het omdat er bloed uit vloeit als je er nu niet mee aan de slag gaat? Of is er een andere reden? Vind jij het belangrijk om altijd je collega te helpen? Misschien tijd om een stukje zorgzaamheid of loyaliteit in te leveren. Vind jij dat productiviteit gelijk staat aan zoveel mogelijk uren in actie zijn? Betaal met een deel van je gedrevenheid.

Wie minder druk wil, moet er ook iets voor inleveren. Dus als je dit echt wilt, wat mag het dan kosten?